Verduurzaming betaalt zich terug in lagere maandlasten voor de huurder en lagere onderhoudskosten voor de verhuurder

Met trots presenteren wij een nieuw onderzoek naar de stand van zaken op de huurwoningmarkt van MVGM en Watson+Holmes.

Met dit onderzoek geven we inzicht in de actuele feiten & cijfers op de huurwoningmarkt en vertalen actuele trends en ontwikkelingen naar impact op aspecten binnen de huurmarkt. Dit kwartaal betreft de trend ‘verduurzaming’. Een belangrijk onderwerp in tijden van hoge inflatie.

We vinden het belangrijk dit op data-gebaseerde rapport te maken nu de woningmarkt getroffen wordt door een uitroep voor meer verduurzaming vanwege de hoge energielasten. Middels data is het mogelijk te zien welke stappen al gezet zijn qua verduurzaming en welke stappen nog gezet moeten worden.

Mijn indruk van Watson+Holmes is het werken met een jong en dynamisch team met data-minded collega’s, waarmee je prettig kunt sparren over een aanpak of een API-autorisatie. Ook ben jezelf verantwoordelijk om een volledig project van A tot Z uit te voeren. Kortom,  ik kan Watson+Holmes (en de datakwaliteit) enorm aanraden!

“Verduurzaming betaalt zich terug in lagere maandlasten voor de huurder en lagere onderhoudskosten voor de verhuurder. Iets wat zeker in de huidige energiecrisis zeer profijtelijk kan zijn.”

Dat er al stappen gezet zijn betekent niet dat er ook nog een belangrijke weg te gaan is. Uiteindelijk moeten alle huurwoningen verduurzaamd worden. Dit om de doelen, gesteld in het akkoord van Parijs, te behalen maar ook om het woongenot van huurders te verhogen en de maandlasten te verlagen.

De huidige prijzen van stroom en gas tonen de urgentie van de verduurzamingsopgave. Op het gebied van betaalachterstanden is al zichtbaar dat huurders van woningen met een beter energielabel minder vaak een betaalachterstand hebben. 15% van de totale CO2-uitstoot in Nederland vindt plaats in de gebouwde omgeving. Om de klimaatdoelen te halen is het essentieel voor de regering dat dit minder wordt.

Minister Hugo de Jonge ondersteunt de vergroening en isolatie van huurwoningen middels het Nationaal Isolatieprogramma. Zo is er maximaal €5.000,- subsidie per woning beschikbaar om deze aan te sluiten op een warmtenet, kan de energie-investeringsaftrek gebruikt worden door verhuurders en staat de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud open voor verhuurders van minder dan 100 woningen in de gereguleerde sector.

Deze regelingen moeten er onder andere voor zorgen dat vanaf 2030 door private verhuurders geen woningen meer verhuurd worden met een energielabel E, F en G. Vanaf die datum is het ook verboden deze woningen te verhuren. Daarom willen wij in deze editie inzicht geven in  verduurzaming van de woningvoorraad beheerd door MVGM en de impact die verduurzaming heeft op huurders. De impact van een beter energielabel bestaat op het gebied van woongenot, servicekosten en huurgroei.

We maken een onderscheid tussen huurgroei door jaarlijkse indexatie en huurgroei door mutatie (de verhoging van de huur die plaatsvindt bij wisseling van huurders en renovatie). Benieuwd wat de toekomstige ontwikkelingen voor u betekenen? We helpen u graag om met data houvast te krijgen in de strategische keuzes waar u als investeerder voor staat.



    🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.